Ga naar de inhoud

Dreierwalde – Hopsten

vlag DE Töddenweg
Datum 01-02-2024
Afstand 21,1 km
Tijdsduur 04:16 uur
Hoogtemeters 90 hoogtemeters
bed vóór: Hotel Sasse, Dreierwalde
bed ná: Hotel Zum Heiligen Feld, Hopsten
Töddenweg-markering

samen

Na een goed ontbijt in het hotel en een bezoekje aan de bakker aan de overkant van de straat, gingen we op pad naar Hopsten. Over de route kunnen we kort zijn; asfalt en rechtdoor. Het was nogal saai en best wel belastend voor de gewrichten.

Het plaatsje Hopsten was wel leuk om te bezoeken, aangezien daar veel historie van de tödden te vinden is. Vermoedelijk de enige reden waarom de route zo was uitgezet.

De tödden (teuten in het Nederlands) waren goed georganiseerde handelsreizigers, die veelal vanuit deze streek lopend richting o.a. Nederland trokken om hun handelswaar (zoals stoffen) aan de man te brengen. Ze vertrokken in het voorjaar en waren in de winter weer thuis. Er viel goed geld te verdienen, wat maakte dat er in de dorpen waar de tödden vandaan kwamen vaak mooie grote huizen staan.

In Hopsten hielden we ook ons gebruikelijke caféstopje, dit keer bij Backerei Herbers.

De keten C&A, van de familie Brenninkmeijer, is ooit voortgekomen uit de töddenhandel. De oprichters kwamen uit Mettingen, waar we de volgende dag eindigen, maar ook in Hopsten woonden Brenninkmeyers.

Ons hotel lag een paar kilometer ten zuiden van Hopsten en na deze relatief korte etappe kwamen we daar toch best moe aan. Het hotel bleek ontzettend vergane glorie maar het eten was niet slecht. Enige sfeer in het restaurant was wel ver te zoeken. Ard nam de schnitzel met champignon-roomsaus en Marinka de cordon bleu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *