Ga naar de inhoud

Rijswijk – Leiden

Nederland LAW 16 – Romeinse Limespad
Datum 19-01-2024
Afstand 20,9 km
Tijdsduur 04:19 uur
Hoogtemeters 100 hoogtemeters
bed vóór: thuis
bed ná: thuis
heen: tram
Trein terug: trein en bus bus
LAW wit/rode LAW-markering

Samen

We hebben de laatste tijd wat nieuwe wandelkleding gekocht, onder andere in voorbereiding op onze vakantie in Duitsland binnenkort. Die vakantie wordt de eerste keer dat we echt wat langer in winterse kou gaan wandelen. We hebben dus onder andere warmere wandelbroeken en een puff-jas aangeschaft. Vandaag was een geweldige dag om dit eens uit te testen.

Het was een prachtig zonnige en heldere dag met temperaturen rond de 4 graden. Nadat we met de tram richting Rijswijk waren gereisd, liepen we richting Forum Hadriani. Dit is een plek in Voorburg waar restanten zijn gevonden van een oud Romeins stadje met die naam. Er woonden in die tijd zo’n 1000 mensen in deze ommuurde stad. Een passend begin van deze etappe van het Romeinse Limespad, een LAW die langs de oude noordgrens van het Romeinse rijk loopt.

Dit deel van het Romeinse Limespad is een soort ‘aanlooproute’ naar het hoofdpad, dat van Katwijk aan Zee naar Xanten in Duitsland (net over de grens bij Nijmegen) loopt. Vanuit Voorburg loopt dit deel van de route min of meer langs het water van de Vliet langs Leidschendam naar Leiden.

Het had de weken hiervoor redelijk gevroren, dus op de Vliet lag op veel plekken nog ijs. Ook op het pad zelf lagen hier en daar nog wel wat sneeuw- en ijsresten.

Kort na Leidschendam verlieten we de bewoonde wereld en liepen het natuurgebied Leidschendammerhout in.

Leidschendammerhout is geen heel groot natuurgebied, maar heeft wel een mooie variatie van weide, bos en water. We hadden de wind de hele route in de rug, dus ondanks de lage temperaturen was het erg goed uit te houden. Ook de open stukken tussen de weides en langs het water waren goed te doen.

We waren begonnen met meerdere lagen kleding, maar door het wandelen in combinatie met de zon kregen we het al snel warm, waardoor er een tussenlaag uitgedaan kon worden.

Na het mooie stuk door de Leidschendammerhout volgde het volgende natuurgebied; Vlietland. Hier liepen we een groot deel langs het water, met dicht naast ons de snelweg A4. Gelukkig stond de wind de goede kant op, waardoor er niet veel van te horen was. Het blijft in Nederland lastig om ver weg van verkeerslawaai te wandelen…

Na een uur of 3 wandelen was het tijd voor de traditionele stop bij een horecagelegenheid. Bij Waterfront aan de Vlietlandplas kregen we een heerlijke warme chocolademelk met perfecte slagroom met daarbij een gevulde koek en cheesecake. Omdat we de pauze nog iets langer wilden maken, namen we nog een kopje thee met wat bittergarnituur.

Eenmaal weer op pad begon het langzaam al wat donkerder te worden, het nadeel van winterwandelen. Het was nog een stukje lopen richting Leiden, maar gelukkig was de weg langs het water niet erg druk, dus leverde dat weinig problemen op. Eenmaal Leiden binnenlopend was het nog een klein stukje door het leuke stadspark Cronesteyn voordat we afsloegen richting station Leiden Lammenschans.

Vanaf Leiden Lammenschans namen we de bus richting station Leiden Centraal (de eerstvolgende trein was uitgevallen), waarna we naar restaurant Paco Ciao liepen. We waren niet helemaal gekleed op de hippigheid van deze plek met onze wandelkleren, maar eigenlijk maakte dat misschien juist hier niet uit. Ook de bediening liep in allerlei verschillende outfits rond, van een tuinbroek naar een floddershirt of een sexy truitje. Het mag allemaal.

De sfeer was erg goed, maar het was wel erg lawaaiig, waardoor je erg naar elkaar toe moest buigen om je verstaanbaar te maken of de ander te kunnen horen. We zaten ook nog aan een laag tafeltje, waardoor het eten er niet makkelijker op werd.
We startten met groentengyoza en kara-age, lekker gekruid en met goede sausjes. Vervolgens als hoofdgerecht de Koreaanse burger voor Ard en een mooie rib-eye voor Marinka. Het smaakte allemaal prima, maar het was wel wat onrustig na een dag wandelen. Na het afrekenen met de trein en bus weer terug naar Delft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *