Ga naar de inhoud

Woerden – Utrecht

Nederland LAW 16 – Romeinse Limespad
Datum 04-06-2024
Afstand 24,9 km
Tijdsduur 05:01 uur
Hoogtemeters 180 hoogtemeters
bed vóór: thuis
bed ná: thuis
Trein heen: trein
Trein terug: trein
LAW wit/rode LAW-markering

Samen

We hadden een wandeldagje in de agenda gezet. Marinka had echter ook een avondafspraak in de buurt van Utrecht. Daarom besloten we om naar Utrecht te wandelen over het Romeinse Limespad. Een keuze die ons zeer goed is bevallen! De start van de etappe is bij station Woerden, dus makkelijk bereikbaar.

Het eerste deel van het pad was een bekend stuk, namelijk ook onderdeel van het Floris V pad. Marinka liep deze etappe 3 jaar geleden en Ard 2 jaar geleden. Het was absoluut geen straf om dit stuk langs de kromme Rijn nogmaals te lopen. Leuk smal meestal onverhard pad langs het water.

Na een kilometer of 4 verliet het Floris V pad onze route en liepen we door richting Harmelen.

Bij Harmelen passeerden we schattige huisjes en een heel oud sluisje. We hielden pauze op een bankje dat bewoners voor ons wandelaars in hun tuin hadden gezet, wat lief!

Hoewel er regen voorspeld was, bleef het de hele dag droog met af en toe een zonnetje. Kortom een heerlijke wandeldag met aardig wat zweetdruppeltjes.

We verlieten Harmelen en liepen een heel eind langs een kanaal. Dit vonden we het minst leuke stuk van de route omdat er ook auto’s reden en het dus niet echt ontspannen wandelen was. Wel kwamen we er al snel achter waarom deze route gekozen was door de makers van het Romeinse Limespad: de route liep langs een plek waar de Romeinen een wachttoren gebouwd hadden. Hier waren foto’s van de opgravingen te zien en uitleg over hoe dat er vroeger uitgezien had.

Daarna liepen we een heel stuk door en om de vinexwijk Leidse Rijn. Ook hier diverse uitleg over hoe het hier was in de Romeinse tijd. En wat leuk om zo’n grote moderne wijk te doorkruisen: best veel groen.

Het volgende hoogtepunt van de route was dat deze door Castellum Hoge Woerd liep. Op die plek bouwden de Romeinen een legerkamp en in die vorm was nu een museum en café. Daar genoten we van een ijskoffie met gebak. En we bekeken het Romeinse schip dat is opgegraven in De Meern. Indrukwekkend en gaaf dat het thema van het pad zo duidelijk zichtbaar was.

In park De Hoge Weide zijn 3 heuvels gemaakt: de dierenheuvel, de bloemenheuvel en de uitkijkheuvel. Hoewel de route er omheen liep, moesten wij natuurlijk even de uitkijkheuvel beklimmen. Bovenop was een ronde stellage met hele hoge schommels 😊

We wandelden steeds meer de stad in maar de route wist de leukste, groenste plekjes te vinden. Via de Daphne Schippersbrug liepen we over het Amsterdam Rijnkanaal. Via de Leidse Rijn naar het station. Daar eindigde deze heerlijke wandeldag. Voor liefhebbers van historie een echter aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *